Sunday, February 14, 2016

PREDNOSTI KOJE KRIJU GLJIVE

Gljive sadrže malo soli, masti, holesterola i kalorija. Jedna šoljica gljiva sadrži tek 15 kalorija, 0 grama masti, 2.2 grama proteina i 2.3 grama ugljenihidrata. Iako postoje različite vrste gljiva, njihova nutritivna svojstva su poprilično slična.
Gljive su bogat izvor vitamina B kompleksa. Takođe su jedini biljni izvor vitamina D. Pružaju nekoliko vrsta minerala, čiji unos može biti teško zadovoljiti putem uobičajene ishrane. To su selen, kalijum, bakar, gvožđe i fosfor.
Gljive takođe sadrže kolin, neophodan za adekvatan san, pravilno funkcionisanje mišića, pamćenje i koncentraciju.
Prevencija dijabetesa
Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje gljiva može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi. Naučnici su ustanovili da konzumacija gljiva može pospešiti kontrolu nivoa šećera u krvi kod dijabetičara i smanjiti potrebu za uzimanjem lekova.
Zdravlje srca
Vlakna, kalijum i vitamin C pospešuju kardiovaskularno zdravlje. Gljive su odličan izvor kalijuma, a sadrže onoliko soli koliko je potrebno da kalijum može delovati i pomoći u regulaciji nivoa krvnog pritiska i smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti.
Imunitet
Istraživanja su pokazala da selen može ojačati imuni sistem i pospešuje borbu protiv različitih vrsta infekcija. Selen možemo pronaći u gljivama, a neka istraživanja su pokazala i da može pomoći u borbi protiv ćelija raka.
Kontrola telesne težine
Dijetalna vlakna igraju važnu ulogu u kontroli telesne težine i radu probavnog sistema. Gljive su odličan izvor dijetalnih vlakana koje će smanjiti oslobađanje hormona gladi i duže vreme održavati sitost i na taj način pomoći u smanjenju broja unesenih kalorija.
Izvor: kucnilekar