Sunday, February 7, 2016

HRANA KOJA POMAŽE SAGOREVANJU MASNOĆA

Ako želite gubiti kilograme i ubrzati metabolizam, vreme je da u prehranu uvrstite određene namirnice koje dokazano pomažu u bržem sagorevanju masnoća. Čili,cimet,đumbir, zeleni čaj i kafa, samo su neke od namirnica koje su lako dostupne, a pomažu očuvanju vitke linije.
Čili
Ljute čili papričice i umaci na njihovoj bazi, pokazala su istraživanja, odlično tope kilograme. Što su ljući (sastojak Capsaicin daje ljutinu), to su učinkovitiji. Ljute papričice dobre su između ostalog i za srce, a istraživanja su pokazala kako antioksidansi koji se nalaze u čiliju pomažu u očuvanju zdravlja srca. Pojedete li jelo sa dodatkom čili papričica, metabolizam je ubrzan za čak 25% i to čak 3-4 sata nakon konzumiranja!
Cimet
Cimet ima nekoliko sjajnih karakteristika: snažan je antioksidant, reguliše nivo šećera u krvi, smanjuje apetit i ima antibakterijska svojstva. Iako cimet ne deluje direktno na sagorevanje masti, ubrzavanjem metabolizma, posredno pomaže u mršavljenju!
Đumbir
Omiljena kineska namirnica, pomaže telu lakše i brže sagoreti masnoće. Znanstvenici veruju da pomaže metabolizmu, jer služi kao okidač procesa tokom kojeg telo sagoreva masnoće i pretvara ih u toplinu. Đumbir je također izvrstan za poboljšanje cirkulacije.
Zeleni čaj
Zeleni čaj je odličan kao osvežavajući napitak, jer sadrži tein koji u manjoj meri od kofeina potiče stimulaciju. Također pospešuje probavu, deluje na razgradnju masnoća i čisti od toksina. Poznat je njegov učinak na mršavljenje. Zeleni čaj ubrzava izmenu tvari pa redovno dnevno ispijanje zelenog čaja može pomoći pri skidanju suvišnih kilograma ubrzavanjem metabolizma, a time i lakšim sagorevanjem viška kalorija.
Kafa
Ako želite svome metabolizmu dati manji poticaj najjednostavnije to možete napraviti šoljicom crne kafe, posebno ako je popijete bez šećera i mleka.
Kofein stimuliše nervni sistem te na taj način govori telu da treba otpustiti energiju iz masnih naslaga. Važno je da se u kafu ne dodaje šećer, jer će on povećati razinu inzulina i poništiti učinak kofeina. Radije dodajte steviju.
Izvor: kucnilekar