Monday, February 15, 2016

BANANA DIJETA - NAJJEDNOSTAVNIJA DIJETA

Ne brojite kalorije, ne morate vježbati ,jedete raznovrsno bez prevelikih ograničenja a na dijeti ste i mršate?
Ovo možda zvuči kao utopija. Ipak radi se o megapopularnoj banana dijeti koju je razvio bračni par Wantabe Hitoshi i Sumiko iz Japana inače medicinski eksperti.  Zanimljivo je reći da je dijeta kada se pojavila 2008. godine u Japanu izazvala privremenu nestašicu banana u prodavnicama zbog svoje ogromne popularnosti. Ipak nemojte da vas sam naziv zavara jer u banana dijeti ne jedete samo banane.
Iako nismo zagovornici dijeta nego uravnotežene umjerene ishrane na upite više naših čitalaca da im preporučimo neku dijetu odlučili smo se na taj potez. Dijetu preporučujemo zato što se ne sastoji od nekih rigoroznih ograničenja ili nutricionističkih šokova i eksperimenata za organizam te ima izbalansiran pristup svim namirnicama bez velikih ograničenja. Same efekte dijete moraće provjeriti lično te nam se možete javiti sa rezultatima.
Plan i pravila banana dijete:
Doručak
Ujutro za doručak jedete smo banane. Pojedete onoliko koliko vam je dovoljno da budete siti a da ne pretjerate (prepruka 1-3 banane) Uz periodu prije i nakon ovog doručka od banana možete samo piti mlaku vodu , nikakve druge napitke. Nakon pola sata od doručka možete piti šta želite (kafa , čaj i sl). Sama dijeta ne preporučuje određenu količinu vode na dan ona je individualna po vašoj potrebi.
Ručak i večera
Za ručak i večeru nema posebnih ograničenja. Jedete šta želite ali do granice da budete siti i da ne pretjerujete poslije granice sitosti. Ako želite da dijeta bude efikasnija nemojte pretjerivati sa ovim obrocima , ali i dalje ne postoje ograničenja u izboru hrane za ručak i večeru. Pokušajte ipak da vam obroci budu malo manji nego ste navikli. Poslije ručka i večere nemojte jesti desert. Veoma je važno da večera bude što ranije , idealno oko 18 h a najkasnije do 20 h . Ovo je osim jedenja banana za doručak jedno od najvažnijih pravila dijete.
Užina i grickalice
Po potrebi možete imati čak i više užina na dan i može biti u obliku slatkiša stim da taj dan užina uvijek bude ista (recimo nekoliko kockica čokolade ). Ako morate i želite užinu najbolje je da je imate između ručka i večere.
Spavanje
Dijeta kao jedan od bitnih faktora za uspjeh navodi da je važno imati dobar i zdrav san te da je bitno leći prije ponoći.
Jutarnje buđenje
Autori preporučuju prirodno buđenje bez naglih zvukova i alarma sata. Trebali bi se probuditi sami te ako se to desi prije nego vas alarm probudi ustanite kako biste poštedjeli tijelo stresa naglog buđenja jakim i prodornim zvukom. Nakon što ustanete i operete zube popijte pola čaše mlake vode.
Vježbanje
Dijeta ne zahtjeva intenzivnu fizičku aktivnost. Dijetom se preporučuje izvođenje jako laganih vježni koje će goditi vašem tijelu bez prevelikih napora. Vježbe nisu nužne u banana dijeti.
Šta ako pretjerate sa hranom
Svakome se desi da zbog nekog razloga pretjera u toku trajanja dijete sa hranom i prekrši pravila. U tom slučaju odmorite i opustite se , nemojte pokušavati tako pretprani neku fizičku aktivnost da to potrošite. Odmorite i pustite tijelo da preradi i riješi se viška. Možda ćete privremeno na vagi dobiti kilogram ili dva ali nastvkom pridržavanja  banana dijete stanje sa težinom će se vratiti u normalu nakon par dana.
Šta nije preporučeno
Autori dijete ne preporučuju upotrebu mliječnih proizvoda i sladoleda za vrijeme trajanja dijete. Kako kažu možete ih koristiti samo rijetko  i u manjim količinama. 
Dnevnik  
Vodite svaki dan dnevnik šta , kada i koliko ste jeli ,te se redovno vagajte i zapisjute stanje.
Autori tvrde da je dijeta balansirana, laka za izvesti i daje dobre rezultate. Nikada niti jedna dijeta nije doživjela veču popularnost, uspjeh i medijsku pažnju u inače umjernom Japanu. Ukoliko probate ovu dijetu možete nam postaviti komentare u rubriku komentari ili na našoj Facebook stranici.
Izvor: http://en.asabanana.net/howto.html, ZdravljeBEZdoktora