Saturday, January 16, 2016

Žuta kopriva – Prirodni Lijek

Žuta kopriva

Cvjeta u aprilu i maju, u planinskim predjelima i kasnije. Iz trajnog podanika raste uspravna do 50 cm visooka stabljika, listovi su nasuprotni, jaj asti i nazubljeni, cvjetovi su skupljeni u prividnim
pršljenovima. Beru se listovi i cvjetovi.
Isto kao i žuta kopriva, ljekovita biljka je bijela kopriva. Cvjeta od maja do oktobra kao korov uz puteve, na ruševinama i uz željezničke nasipe. Beremo i listove, ali naročito cvjetove.
Čaj od bijele koprive, ako pijemo dvije šo­ljice dnevno, pomaže kod teških trbušnih i menstruacijskih tegoba. Isto tako dobro čisti krv, djeluje kod nesanice i jako je djelotvoran prirodni lijek kod najrazličitijih ženskih bolesti. Mlade djevojke koje imaju stalne bo­love trebale bi posebno cijeniti taj čaj.
Cvjetove i listove žute koprive koristimo kod sličnih tegoba, posebno kod slabog oticanja urina, bolesti mokraćnih organa, bolnog mokrenja, teških bubrežnih oboljenja i vodene bolesti srca. Cvjetove valja koristiti kod probavnih smetnji, skro­fuloze i kožnog osipa. U tu svrhu pijemo jednu šoljicu čaja u dopodnevnim satima. Kod čireva i proširenih vena pomažu oblozi od ostatka  čaja koprive.
Žutu koprivu mogu najtoplije preporučiti kod paralitičkog mjehura u starijih ljudi, nadalje
kod prehlade mjehura i upale bubrega. Kod neizlječivog skvrčavanja bubrega i prikapčanja
na umjetni bubreg postižemo s žutom ko­privom, pomiješanom u jednakim dijelovima s broćikom
i zlatnicom, najbolje rezultate pri liječenju. Ako nemamo na raspolaganju žute koprive, možemo
je nadomjestiti s bijelom koprivom.
Načini upotrebe:
Priprema čaja: l vrhom punu čajnu kašičicu biljke  stavimo na 1/4 litre vode, samo oparimo i pustimo da kratko odstoji.
Obloge: Tri vrhom pune čajne kašičice na 1/2 litre vode, oparimo, pustimo da kratko odstoji. S iscrpinom nakvasimo platno i stavljamo tople obloge.
Čajna mješavina: Žuta kopriva, broćika i zlatnica pomiješane u jednakim dijelovima. Oparimo
jednu vrhom punu čajnu kašičicu te mješavine s četvrt vode.