Saturday, January 16, 2016

Iđirot kao prirodni lijek za želučane i crijevne probleme

IĐIROT (Acorus calamus)

U narodu i ova imena: mirišljivi šaš, vodeni bo­žur, mirisni korijen, mirisava trska, sabljar, komuš, kalamus, vodena sabljica. Ovu vodenu biljku nalazimo najčešće uz močvare, jezera, bare i na obalama mirnih voda. U obalnom je mulju položen puzeći podanak iz kojeg niču mnogobrojni sabljasti lis­tovi, koji mogu narasti i do jedan metar. Pljosnate, zbijene peteljke imaju u sredini čunjaste, zelenkasto do smedkastožute klipove. Korijen je debeo poput palca, može biti dug do jedan metar i svjež ima gorkast okus. Sakupljamo ga u rano proljeće ili u kasnu jesen.
Korijen iđirota ne koristimo samo zbog njegove okrepljujuće snage u slučajevima opće slabosti probavnih organa, nadimanja u želudcu i crijevima, kao i kod grčeva u želudcu već dobro djeluje i kod oboljenja žlijezda i gihta. Korijen jako poboljšava rad i pospješuje izlječenje katara crijeva i želudca. Pospješuje takođe izmjenu tvari i lijenost crijeva, djeluje dobro na slabokrvnost u mladih djevojaka i vodenu bolest. Neobično mršavi ljudi, koji nisu izgubili svoju težinu zbog pomanjkanja dobre ishrane, trebaju piti čaj od idirotova korijena i katkad koristiti potpune kupke s dodatkom idirota.
Iđirot otklanja manjak apetita, pomaže kod oštećenja bubrega i dobro je sredstvo za pročišćenje cijelog organizma. Čaj pomaže i djeci koja ne probavljaju žitarice, što je u posljednje vrijeme učestala po­java. Osušeni korijen polagano žvakan pomaže pušačima u odvikavanju od pušenja. Slab vid se može popraviti, ako svježe istisnutim sokom iđirotova ko­rijena češće mažemo zatvorene očne kapke. Sok ostavimo na kapcima nekoliko minuta, zatim ih isperemo hladnom vodom. Pomaže  sa toplim iđirotovim kupkama kod ozeblina i drugih ozljeda od smrzavanja.
Korijenje ostavimo tokom noći u hladnoj vodi i sljedeći dan zagrijemo do vrenja. Pustimo da odstoji pet minuta. U tome peremo oboljelo mjesto 20 minuta, u rashlađenom i ne pretoplom uvarku. Možemo ga podgrijati i koristiti četiri puta. Te kupke pomažu i kod hladnih ruku i nogu, ali u tom slučaju moraju biti vruće onoliko koliko možemo podnijeti.  Pomaže kod crijevnih tegoba, uz pomoć iđiritova korijena može se izliječiti svaki želučani i crijevni poremećaj, ma kako bio otporan, star ili zloćudan.
Uzmemo šoljicu hladne vode, u nju stavimo razom punu kašičicu idirotova korijena i ostavimo da preko noći odstoji. Ujutro lagano zagrijemo,  procijedimo i popijemo gutljaj prije i poslije svakog obroka. To je dnevno šest gutljaja, više se ne smije piti. Čaj uvijek prethodno zagrijemo u posudi s vo­dom. Takav postupak vrijedi za sve, želudac, crijeva, uključujući  jetru, žuč, slezenu i gušteraču. Naakon 14 dana tegobe bi trebale nestati. Tamo gdje ima premalo ili pak previše želučane kiseline korijen iđirota uvijek pomaže.
Čaj od iđirota dobro pomaže u liječenju čira na dvanaestercu i krvavih proljeva.
Način upotrebe:
Priprema čaja: Čaj od iđirotova korijena priprema se samo s hladnim uvarkom. Stavimo jednu razom punu kafenu kašičicu iđirotova korijena na 1/4 litre hladne vode i ostavimo preko noći. Ujutro malo podgrijemo i procijedimo. Prije upotrebe čaj zagrijemo u posudi s vodom.
Svježi sok: Svježe korijenje pažljivo očistimo i još vlašno istisnemo u sokovniku.
Dodatak za potpunu kupku: Oko 200 g iđirotova korijena ostavimo tokom noći u 5 litara hladne vode. Sljedeći dan zagrijemo do ključanja, pustimo da odstoji i dodamo u vodu za kupanje.