Wednesday, January 20, 2016

Savjet stručnjaka – Ako jedete juhe iz vrećica imajte na umu ovo

Što mislite o krem juhama iz vrećica, trebamo li ih konzumirati? Barem bi nam sada, preko ljetnog razdoblja, dobro došle dostupne brže varijante te odmor od svakodnevnog pripremanja juha ili variva. Hvala na odgovoru!
Dehidrirane krem juhe ne mogu zamijeniti pravu, domaću juhu, u kojoj birate što ćete od namirnica i u kojoj količini staviti. Nastojte da njihova konzumacija ne bude česta, posebice ako imate određenih zdravstvenih tegoba…
Osnovne sirovine su gljive i povrće, a pomoćne sirovine mlijeko, hidrolizati bjelančevina, jestive biljne i životinjske masti, škrob i razne žitarice, kuhinjska sol, šećeri, začini. Termičkom obradom osnovnih i pomoćnih sirovina posebnim tehnološkim procesima dobivaju se gotove juhe.
Nažalost, obično se radi o vrlo malom udjelu povrća ili gljiva, a umjesto toga dodaju se arome, često umjetne. Udio soli je u ovim proizvodima vrlo visoki i stoga bi ih trebali izbjegavati bubrežni bolesnici i osobe s povišenim krvnim tlakom.
U proizvodnji dehidriranih juha dozvoljena je upotreba pojačivača okusa, bojila i aroma. Osim svepristunog i potencijalno štetnog monoatrijevog glutaminata (MSG), ovdje se koriste i natrijevi ribonukelotidi, dinatrijev inozinat i sl., koje moraju izbjegavati osobe s poremećajem metabolizma purina (npr. giht).
Zbog čestog sadržaja mliječnog šećera u dehidriranim juhama osobe s laktoza intolerancijom trebaju izbjegavati proizvode koji je imaju naznačenu na deklaracijama.
Kada se odlučite za njih, birajte juhe koje ne sadrže pojačivače okusa i umjetne arome, a umjesto toga imaju dodane začine.