Sunday, January 17, 2016

Oprez! – Preslana hrana lomi kosti

Japansko istraživanje sprovedeno na 213 žena u postmenopauzi, prosječne starosti 63 godine, posmatralo je odnos između unošenja soli i rizika od preloma kostiju.
Ispitanice anketirane o tome koliko često konzumiraju slanu hranu, mjerena im je gustina kosti, ravnoteža, snaga mišića i uzeti su im uzorci krvi. Rezultati su pokazali da su one žene koje su uzimale 7,561 mg soli dnevno (ekvivalentno 7 čizburgera u McDonalds’u) imale 4 puta veći rizik od pojave fraktura.
Autori su naglasili da kod dama koje nisu unosile previše soli nije bilo povećanog rizika od lomova. Takođe, studija je pokazala da rizik nije ni u kakvoj vezi s uzrastom, gustinom kostiju, indeksom tjelesne mase, niti nivoima kalcijuma i vitamina D u krvi. Preporučen dnevni unos soli je do 2, 300 mg dnevno.