Sunday, December 27, 2015

Maslačak: Mali žuti proljetni heroj lijek je za mnoge tjelesne tegobe

Za maslačak se kaže da je prava proljetna salata iz prirode, koja krijepi organizam poslije dugotrajne zime. Osim što pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, maslačak snižava razinu kolesterola, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti.
Maslačak je vrlo rasprostranjena biljka i prava je riznica vitamina i minerala. Raste po livadama, travnjacima, pašnjacima, brežuljcima, vrtovima. Cvjeta u proljeće kada je našem organizmu najpotrebnija vitaminska bomba, a mnogi ga, zbog aromatično-gorkog okusa, zovu i gorko zelje, žutenica ili mliječnjak.
Pun je kalija, eteričnih ulja, inulina i raznih drugih tvari neophodnih organizmu za normalno funkcioniranje; Listovi ove dragocjene biljke sadrže 16-18 posto vitamina C i oko tri posto željeza, što je puno više nego špinat! Svi dijelovi maslačka su ljekoviti – i cvjetovi i listovi i korijen. Cvjetovi se beru od travnja do svibnja, listovi prije nego što maslačak počne cvjeta, a korijen se vadi u rano proljeće ili ranu jesen. Listovi i korijen se suše na hladnom i prozračnom mjestu ili u pećnici na temperaturi od 40 stupnjeva Celzijusa.

Za što se koristi?

Iako je donedavno korišten prvenstveno kao diuretik, dokazano je da maslačak ima i druga ljekovita svojstva. Dokazano je da pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, pročišćava krv, snižava razinu lošeg kolesterola, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti. Od mladog lišća maslačka pravi se salata koja pročišćava krv, potiče mokrenje i ublažava bolove kod oboljenja jetre i žuči, dok čaj od mladog lišća pomaže kod urinarnih infekcija.
Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo, pospješuje znojenje, čisti sluznicu dišnih organa i vraća snagu. Osim toga, koristi se za liječenje kožnih bolesti, alergija, čireva i slabokrvnosti, snižavanje razine kolesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa. Od cvjetova maslačka pravi se sirup koji liječi prehlade, bronhitis i upale desni.

Sok od maslačka

Najljekovitiji i najdjelotvorniji je svježe iscijeđen sok od maslačka, koji se preporučuje za ublažavanje želučanih tegoba i liječenje hemoroida. Sameljite listove i korijen tek ubranog maslačka i iscijedite sok. U čašu mlijeka sipajte dvije žličice soka, zasladite medom i pijte dvadeset dana, ujutro na prazan želudac.

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka pravi se brzo i lako, i koristi se za jačanje organizma, čišćenje krvnih sudova i regulaciju probave. U dva litra vode prokuhajte dvije šalice cvjetova maslačka, procijedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna, pa kuhajte na tihoj vatri, neprestano miješajući, dok ne dobijete sirup. Sipajte ga u bocu i zatvorite. Uzimajte po jednu žlicu dva do tri puta u toku dana.

Čaj od maslačka

Čaj od maslačka ublažava bolove pri mokrenju i ubrzava izbacivanje viška vode iz organizma. Pomiješajte žličicu osušenih listova maslačka, žličicu cvjetova i žličicu sitno sjeckanog korijena maslačka, stavite u posudu, prelijte šalicom kipuće vode, poklopite i ostavite da odstoji. Nakon 20 minuta procijedite čaj i zasladite ga žličicom meda. Dnevno pijte dvije do tri šalice čaja.