Thursday, February 11, 2016

SAZNAJTE KAKO DA UBLAŽITE NEKE VRSTE REUME

Jedna od najvećih zabluda vezanih za reumu je da ova bolest pogađa samo starije! Nažalost sve je veći broj mladih osoba, pa čak i beba koje boluju od neke vrste reume…
Ako se bolest reuma otkrije u ranom stadijumu, ima nade da se uz adekvatnu terapiju osoba oporavi. Pročitajte koji su najčešći pogrešne tvrdnje vezane za reumu.
Od reume pate samo starije osobe – pogrešno
Mit koji je još uvek prisutan. Ali i deca, čak i bebe, mogu oboleti od reume. U Nemačkoj boluje skoro 40.000 dece i mladih od različitih oblika reume, tzv. “Juvenilnog idiopatiskog artritisa”. U Garmiš Partenkirhenu je 1952. osnovana prva specijalna klinika za tu vrstu obolenja – Nemački centar za reumatologiju dece i mladih. U međuvremenu postoje brojne slične ustanove.
Reuma je samo reuma – pogrešno
Reuma je pojam koji označava više od 100 različitih bolesti, koje se ne mogu uvek brzo i jasno dijagnostifikovati. Međutim, to je važan preduslov kako bi se odredila uspešna terapija, jer postoje upalne reumatske bolesti, kao što je reumatoidni artritis. Artritis ljudi često mešaju sa reumom, ali to nisu iste stvari. Morbus Behterev takođe pripada kategoriji reumatskih obolenja, a artroza pripada degenerativnim obolenjima kičme i zglobova. Tu su još i reumatizam mekog tkiva, npr. “teniski lakat” ili “metabolička obolenja s reumatskim simptomima” kao što je giht.
Artritis i artroza su jedno te isto – pogrešno
Ko govori o reumi često misli na reumatoidni artritis. Od tog obolenja mogu biti pogođeni svi zglobovi, većinom su to prsti i zglobovi u nogama. U njima se razvija upala, koja u kasnijoj fazi dovodi do neizlečivih oštećenja zglobova i jakih bolova. Kod artroze je upravo suprotno. Pritom oboleva zglobna hrskavica koja u akutnim fazama dovodi do bolnih upala. Ukoliko se hrskavica smanjuje, dolazi do trenja kostiju, a to boli.
Reuma pogađa samo zglobove – pogrešno
Mišići, kosti, tetive i unutrašnji organi mogu takođe oboleti. Pogotovo je kod upalnih reumatskih obolenja neophodan velik oprez. Reuma može zahvatiti i oko. Stručni medicinski naziv glasi “Iridociklitis” i može dovesti do glaukoma.
Jedna od najvećih zabluda vezanih za reumu je da ova bolest pogađa samo starije! Nažalost sve je veći broj mladih osoba, pa čak i beba koje boluju od neke vrste reume…
Kretanje zabranjeno – pogrešno
Kao i kod mnogih oboljenja, tako i za reumu važi: “Što se pre se ode kod lekara i dobije jasna dijagnoza, tim je veća šansa za uspešno lečenje.” Upravo kretanje zglobova i obnova mišića pomažu da se zglobovi ne ukoče i oslabe. Pritom pomažu fizioterapija, ergoterapija i bavljenje sportom. Vožnja biciklom i plivanje su važan sastavni deo terapije. Uzimanje lekove dok bol ne prestane, nije pravo rešenje. Bol je samo simptom. Upala će nestati iz zglobova, ali kad se nešto jednom uništi, na kraju se može popraviti samo zamenom i implantatom zgloba.
Kesten u džepu – možda
Ako je verovati narodnim lekovima, onda u jesen treba nositi kesten u džepu. Oni navodno štite od reume i gihta. Činjenica je da se listovi jestivog kestena koriste za kupke i čajeve. Kora, cvetovi i kesteni se takođe koriste za masti i tinkture. Navodno pomažu kod proširenih vena ili bolesti krvotoka, hemoroida i otoka. Naučno nije dokazano da kesten pomaže protiv reume.
Izvor: kucnilekar