Saturday, February 13, 2016

LEČENJE ARTROZE KOLENA

Kada su u pitanju simptomi artroze javlja se ograničena pokretljivost koju prate stalni bolovi u kolenima i zglobovima.
Karakteristični bolovi u zglobovima najintenzivniji su ujutru i pojačavaju se pod opterećenjem i prilikom pokretanja zgloba, dok se u mirovanju znatno ublažavaju i gotovo da nestaju.
Artroza kolena izaziva hronične smetnje, koje imaju razdoblja mirovanja ili pogoršanja bolesti usled preteranog fizičnog naprezanja, povrede, propadanja mišića, povećanja telesne težine, hladnoće. Veoma je važno da se oboleli odmah po javljanju simptoma što pre obrati lekaru tj. ortopedu, kako bi što pre dala terapija, jer ona u velikoj meri olakšava i zaustavlja bolest u samom početku.
LEČENJE ARTROZE PRIRODNIM PUTEM
Postoji velik broj prirodnih preparata koji uz medikamente uspešno leče bolesti zglobova kakva je i artroza kolena, oni svakako nisu sami po sebi dovoljni ako je bolest uznapredovala ali su i tada neizostavni kao dodatna terapija.
Mast od gaveza
Rastopiti na blagoj temperaturi 250 g nesoljene svinjske masti ili maslaca, pa dodati pregršt sitno iseckanog korena gaveza i mešati pola sata. Skloniti sa šporeta, poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru malo zagrejati, samo da se otopi, procediti i čuvati u frižideru. Mazati bolna mesta uveče pre spavanja, uviti ih plastičnom folijom i utopliti šalom.
Med i jabukovo sirće
Pomešati jednake delove meda, brašna, jabukovog sirćeta i komovice ili šljivovice. Mešati sve dok se ne dobije ujednačena masa, a potom je naneti na bolno koleno i uviti plastičnom folijom, te učvrstiti pamučnim šalom. Ostaviti da deluje preko noći. Ponavljati 10 dana. Jabukovo sirće i med otklanjaju bol i poboljšavaju pokretljivost zgloba.
Tinktura od kestena
Napuniti staklenu teglu istucanim divljim kestenom i preliti ga komovicom ili šljivovicom. Zatvoriti teglu i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi 3 nedelje. Procediti i natopiti pamučnu krpu,priviti je na bolno koleno, preko staviti plastičnu foliju i pričvrstiti šalom. Ostaviti da deluje tokom noći. Ponavljati 3 nedelje i artroza kolena će značajno da popusti.
Kamilica i zova
Pomešati po 3 kašike kamilice i zove, pa sve sipati u pamučnu vrećicu, dobro je vezati i ubaciti nekoliko minuta u ključalu vodu. Potom izvaditi i ostaviti da se prohladi, a zatim privijati na bolno koleno. Uviti plastičnom folijom i pričvrstiti šalom. Držati najmanje 2 sata. Ponavljati 10 dana.
(kucnilekar)