Tuesday, February 9, 2016

ARITMIJA SRCA SIMPTOMI I LEČENJE PRIRODNO

Simptomi aritmije javljaju se u nekom životnom periodu kod gotovo svakog čoveka.

ŠTA JE ARITMIJA SRCA I KAKO SE LEČI

Simptomi aritmije javljaju se u nekom životnom periodu kod gotovo svakog čoveka. Ona može  smanjiti efikasnost srčanog rada i do 30 procenata,a ponekad uzrokuje i iznenadne srčane smrti. Pored terapije koju propisuje lekar, za preskakanje srca od pomoci mogu biti i preparati na bazi lekovitog bilja,a ne treba zanemariti ni značaj pravilne ishrane. Saznajte šta je aritmija srca i kako je treba lečiti..

Koji su simptomi aritmije srca

Električni impulsi ili nadražaji koji nastaju u desnoj pretkomori onemogućavaju rad srca u vidu grčenja(sistole) ili opuštanja(dijastole) 60-80 puta u minutu. Najćešćći simptomi aritmije srca su :
  • ubrzanje srčanog ritma preko 100 otkucaja ili sinusna tahikardija i često  je posledica fizičkog napora, povišene telesne temperature,psihicke napetosti,povećane aktivnosti štitaste žlezde, preteranog unosa alkohola, nikotina i kofeina.
  • Usporen srčani rad –bradikardija-kada srce ima ispod 50 otkucaja u minutu, može da se javi usled smanjene funkcije štitne žlezde, žutice i starenja ili pod dejstvom odredjenih lekova.
Smptomi  se javljaju i kao: preskakanje srca i nepravilan rad srca, osećaj treperenja u grudnom košu, bol u grudima, vrtoglavica, nesvestica, zamor, malaksalost, gubitak svesti.
NAPOMENA: u slučaju pojave ovih simptoma morate se javiti vašem lekaru, ukoliko ste gubili svest neophodno je odmah otići do najbliže zdravstvene ustanove.
Koji su uzroci aritmije 
Aritmija srca  može biti uzrokovana od :
  • bolesti srca (angina pektoris, infarkt miokarda, srčane mane, slabost srčanog mišica..),
  • bolesti pluca,
  • centralnog nervnog sistema,
  • bolesti bubrega,
  • endokrinih zlezda i gastrointestinalnog trakta,
  • kao i razne infekcije, gubitak minerala ili tecnosti iz organizma.

PRESKAKANJE SRCA U MIROVANJU

Ukoliko vam se jave ovi problemi dok sedite, ležite i odmarate u velikom broju slučajeva je u pitanju anksioznost pri kojoj se javlja aritmija na nervnoj bazi. Svakako obavestite vašeg lekara da bi se tačno utvrdila dijagnoza. Preporučujemo vam da pročitate tekst: prirodno lečenje depresije,anksioznosti i stresa.
DA LI JE OPASNO PRESKAKANJE SRCA ?
Iako je većina aritmija bezopasna, ne treba je prihvatiti olako. Na usporen ili ubrzan rad srca iz godinu u godinu žali se sve veći broj ljudi, kao i od kardiovaskularnih tegoba koje su takođe u porastu.
Simptomi kod svakog čoveka izazivaju određene nelagode i neprijatnosti te je svakako preporučljivo obaviti svu potrebnu dijagnostiku da bi se moglo provesti i adekvatno lečenje.

Kako se leči aritmija srca

U slučaju da su simptomi aritmije izraziti i ako je poremećaj ritma značajan(npr. da je broj ekstrasistola veći od 6 u minutu)terapija se primenjuje sa ciljem da se smanji učestalost ekstrasistola, jer može doći do pojave opasnih komplikacija koje ugrožavaju život.
Bitno je utvrditi okidač poremećaja ritma (stres, kofein, nesanica, alkohol, pušenje) i pri tom ih sve eliminisati. Zvanična medicina primenjuje ansiolitike sa beta-blokatorima ukoliko nema udruženih srčanih tegoba u suprotnom se koriste blokatori kalcijumskih kanala ili antiaritmici.

Lečenje lekovitim biljem

Recept br.1
  • Pomešati jednake delove srdačice, matičnjaka i cveta i lista gloga.
  • 3 kašike mešavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 30 minuta.
  • Procediti i nakon toga piti po šolju ovog čaja 3 x dnevno pre jela.
Recept br.2
aritmija srca simptomi
aritmija srca simptomi
  • potrebno:majčina dušica, morač, matičnjak i imela.
  • uzeti 3 kašike mešavine od ovog bilja, preliti sa 7 dl proključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata.
  • Dobro procediti i po tri šolje dnevno.
recept br. 3
ČAJ OD MATIČNJAKA
  • 3 kašike matičnjaka preliti sa 7 dl vode i ostaviti da stoji 30 minuta.
  • Procediti i piti 3 šolje dnevno ,obavezno pre jela.
recept br . 4
TINKTURA OD GLOGA
3 x dnevno piti po 15 kapi tinkture gloga razblaženih u čaši vode ili čaja (mogu se kupiti u apoteci ili prodavnici zdrave hrane).
Pravilna ishrana je naročito važna
Izbegavajte ljutu,slanu,masnu i prezasićenu hranu,grickalice, slatkiše i lisnata testa, zaslađene sokove i alkoholna pića. Nemojte jesti isuviše hladnu kao ni toplu hranu. Preporučuju se biljna vlakna koje u najvećoj meri sadrže sveže voće i povrće, integralne žitarice, obrano mleko i mlečni proizvodi (jogurt,kefir i sl..) ali sa niskim sadržajem masti, kao i posno meso i riba.
(dijetamesecevemene)