Monday, February 15, 2016

5 VELIKIH “BORACA” PROTIV MASNOĆA

Tajna zdravog tela i izgleda definitivno leži u ravnoteži dva osnovna segmenta: zdravoj ishrani i vežbanju. Što se tiče prvog, pravilo je da ishrana mora biti raznovrsna i obilovati telu potrebnim mineralima i vitaminima. A kako bi udovoljili želji brojnih u potrazi za super namirnicama koje će nam uz injekciju zdravlja ubrizgati i ono malo estetskog efekta otkrivamo moći 5 velikih boraca protiv masnoća.
Masno tkivo nije neuništivo, u njegovu eliminisanju osim nezaobilaznog vežbanja pomaže i konzumiranje ciljanih namirnica .
1. Grejp
Samo pola svežeg grejpfruta ili 250 ml ceđenog soka blokira enzime koji su u telu zaduženi za pohranjivanje masnoća, osim toga ova gorkasta voćka obiluje vlaknima koji produžuju osećaj sitosti. Sastav vode od čak 90 posto odgovorno je za ubrzavanje metabolizma i samim timesagorevanje masnoća.
2. Celer
Eterična ulja kojima obiluju stabljike celera ubrzavaju probavu i podstiču apsorpciju hrane u telu. Celer sadrži velike količine kalijuma, elementa odgovornog za izlučivanje vode iz tela. Iako se u našoj kuhinji celer koristi najčešće kao dodatak supama, njegove vrednosti su maksimalno iskorištene jedino kada se konzumira svež. Možete ga dodati ribanog u salate i sendviče, te koristiti kao sastojak svežih sokova.
3. Avokado
Egzotični plod kojeg brojni skeptično zaobilaze obiluje mononezasićenim mastima koje se za razliku od zasićenih ne talože u naslagama sala. Folna kiselina ili vitamin B9 kojim avokado obiluje jedan je od vitamina koji telu pomažu da hranu pretvore u energiju, dok vlakna iz mesnatog pomažu kod regulacije težine jer zahtevaju više žvakanja, vežu vodu na sebe, povećavaju volumen i duže se zadržavaju, što daje osećaj sitosti i smanjuje opasnost od prejedanja. Avokado možete koristiti kao dodatak u salatama.
4. Čili paprika
Spoj u pakleno ljutim papričicama, kapsaicin, sprečava pretvaranje nezrelih masnih ćelija u zrele masne ćelije koje u sebi imaju veću količinu masnog tkiva. Preporučuje se barem jednom dnevno u glavni obrok dodati pola kašike mlevene čili paprike, za hrabrije bitan savet je da pre obroka popijete kašiku čili praha pomešanog sa svežim sokom od grejpfruta.
5. Limun
Prirodno topivo vlakno iz limuna, pekticin zaslužan je za upijanje masnoća nakupljenih u telu, dok usporava probavni proces istovremeno zadržavajući osećaj sitosti i smanjujući potrebu za nezdravim međuobrocima. Vitamin C u limunu podstiče proizvodnju karnitina, aminokiseline uz koju se masnoće pretvaraju u energiju. Jutro započnite sa sveže ceđenim sokom limuna pomešanim s jednim decilitrom tople vode, ukoliko imate domaći limun izrendajte u napitak i malo korice.
Izvor: kucnilekar