Monday, January 18, 2016

Trikovi za san – Kako se boriti protiv neispavanosti

Trikovi za san: Kasniji odlazak u krevet, drijemanje, ali kraće od 20 minuta, i kratka vježba predstavljaju lijek za neispavanost, a pomaže i opuštajuća topla kupka.
Ako tokom samo jedne noći uskratite sebi 90 minuta sna, smanjićete dnevnu budnost za 32 odsto što će oslabiti pamćenje i sposobnost razmišljanja na poslu, ali i za volanom.
A ako iz noći u noć gubite sat sna, osjetićete talase ekstremnog umora, promjene raspoloženja, pad koncentracije, svrab i peckanje očiju, pa čak i glad, jer tijelo na sve moguće načine pokušava da se opskrbi energijom. Ako patite od nesanice, problem nećete riješiti ranijim odlaskom u krevet.
U krevet idite sat poslije, kada ste umorniji. Ako ni tada ne možete da zaspite, ustanite i na primjer, čitajte. U borbi protiv nesanice pomažu i pola sata vježbanja na dan, kao i topla kupka. Tokom dana odremajte, ali kraće od 20 minuta. Ako spavate duže, nastupa najdublja faza sna, pa ćete se nakon buđenja osjećati malaksalo i dezorijentisano. Kratko zadrijemajte u udobnoj fotelji ili na kauču, najbolje drijemanje je između 13 i 16 sati, kada unutrašnji sat podstiče na spavanje.
Ko su srećni “kratki spavači”?
Zbog genetskog materijala, jedan odsto ljudi funkcioniše dobro i sa do 25 odsto manje sna od prosječnih 7, 8 sati, tvrde istraživači. Spadate u grupu “kratkih spavača” ako se budite bez budilnika, i to svaki dan u isto vrijeme, čak i vikendom.