Monday, January 18, 2016

Opasnosti koje u njima prijete – Volite bazene? Ovo biste trebali znati…

Mnogi od onih koji ovo ljeto neće imati priliku uputiti se na morski odmor osvježenje će potražiti u nekom od bazena u okruženju. Iako bazeni mogu biti poprilično zabavni, treba imati na umu i opasnosti koje u njima prijete.
Bazeni se, za razliku od voda stajaćica, u kojima mnogi takođe ljeti traže osvježenje, zahvaljujući današnjoj tehnologiji mogu dotjerati do potpune sigurnosti za kupače. Čistoću vode u bazenima dugujemo hemijskoj i mikrobiološkoj kontroli, no što kada se bazeni zapuste, makar na kratko? Kakve nam opasnosti u takvim bazenima prijete?
Prije svega, tu su brojne infekcije koje možemo ‘zaraditi’ kupajući se u vodi u kojoj se kriju različite bakterije i ostali mikroorganizmi. Gutanjem zagađene vode dolazi do gastrointestinalnih infekcija, tj. do infekcija probavnog sistema čiji su simptomi dijareja, povraćanje, povišena tjelesna temperatura, bol u želucu…Postoji i povećana opasnost od virusnog meningitisa, pogotovo tokom jula i avgusta, od kojeg su najviše ugroženi najmlađi, a osim u bazenima, pogotovo malim, vreba i na šodericama, ali i u morskim plićacima.
Vaginalne infekcije
Posebna opasnost na bazenima prijeti i ženama jer neki od mikroorganizama u zagađenim bazenima mogu uzrokovati vaginalne infekcije, čak i nakon samo jednog kupanja u nečistoj vodi.
Određeni mikroorganizmi mogu izazvati i kožne infekcije, posebno ako na koži postoje posjekotine ili otvorene rane. Kožne infekcije se mogu pojaviti i na pregibima na tijelu kao što su pazusi, prepone ali i između prstiju.
Trovanje
Oči i uši takođe se mogu naći na meti bakterija. Upale tih organa liječe se antibioticima zbog čega je bitno što prije potražiti pomoć liječnika.
Kako bi se uništile bakterije u bazene se dodaje određen nivo hlora, no opasnost prijeti i s prevelikim koncentracijama hlora zbog čega može doći do trovanja.
Lomovi i teške ozljede
Osim opasnih mikroorganizama na bazenima prijeti opasnost i od nepromišljenih skokova u vodu koji moji rezultovati lomovima i teškim ozljedama, na koncu i trajnim invaliditetom. Stoga treba biti oprezan s ponašanjem na bazenima, posebice u onima u kojima boravi veći broj ljudi.
Sve u svemu, gdje god ovo ljeto potražili osvježenje, budite na oprezu jer se i u najzabavnijim situacijama mogu kriti različite opasnosti.