Monday, January 18, 2016

Farmaceuti ne preporučuju – Ne lomite tablete!

Ako filmovani aspirin lomite, nestaje zaštitno dejstvo omotača lijeka na sluzokožu želuca.
Bilo da su hronični pacijenti koji svakodnevno uzimaju terapiju, ili samo povremeno popiju neki lijek, mnogi ljudi uzimaju polovinu tablete, da bi time prepolovili dozu koju uzimaju.
Ali ovu praksu farmaceuti nikako ne preporučuju, već savjetuju da se tablete nikako ne lome.
– „Filmovane“ tablete su obložene s razlogom, najčešće da bi se spriječilo rastvaranje i dejstvo lijeka u želucu, kao i da bi se zaštitila sluzokoža želuca od agresivnih materija iz lijeka, zato se nikako ne preporučuje da se tablete lome – kaže Vesna Radunović, magistar farmacije iz „Apoteka Beograd“. – Na primjer, ako filmovani aspirin lomite, nestaje zaštitno dejstvo omotača lijeka na sluzokožu želuca.
Lomljenjem nekih lijekova mijenja se farmakološka fomulacija, ne dijeli se pravilno doza, a kod nekih, višeslojno obloženih lijekova, s komplikovanim načinom otpuštanja lijeka, mijenja se kompletno dejstvo lijeka, sa nepredvidljivim učinkom. Naša sagovornica dodaje da se neki lijekovi eventualno mogu lomiti, i to obično oni koji već imaju utisnutu liniju, mada postojanje linije nije siguran znak da se ta tableta smije dijeliti na pola. Najbolje je dijeliti samo one lijekove gdje je to jasno naznačeno u uputstvu za lijek, ili ako pacijenti dobiju takav savjet od ljekara ili farmaceuta.