Wednesday, December 2, 2015

Voda koju koža obožava!

U posljednjih desetak godina u dermatologiji se sve više upotrebljava termalna voda, bilo da je riječ o termalnoj vodi u spreju koja se izravno nanosi na kožu lica ili je osnova drugih dermokozmetičkih pripravaka. U brojnim studijama dokazana je njezina djelotvornost te da, uz ostalo, potiče stabilizaciju oštećene epidermalne kožne barijere, smanjuje iritaciju i koži vraća mekoću.

O termalnoj vodi za Vitu piše dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerolog.

Još od antike

Ljekoviti učinak termalne vode poznat je još od antičkih vremena, no široka uporaba termalne vode u terapeutske svrhe, te primjena u svakodnevnoj njezi kože, počela je s tehnološkim razvitkom. Termalna voda izvrsno reagira s različitim tipovima kože i za vrijeme napornih dana je pravi izbor za osvježenje i smirenje epidermalnog sloja. Na tržištu postoji više termalnih voda, koje se međusobno razlikuju po koncentraciji minerala, odnosno mineralnih soli i elemenata u tragovima, koji su odgovorni za biološko-farmakološka svojstva vode.

Spas za iritiranu kožu

Termalna voda se primjenjuje u spreju, hipoalergena je, bakteriološki čista, bez mirisa, te se može primjenjivati od najranije životne dobi i gotovo je uvijek temelj za tretiranje osjetljive i iritirane kože. Stalnog i nepromijenjenog sastava, pruža protuupalno, umirujuće i antiiritacijsko djelovanje koje je dokazano brojnim kliničkim ispitivanjima u suradnji s timovima dermatologa. Stoga se termalna voda u spreju upotrebljava kod svih oblika povećane osjetljivosti kože, iritacija i upalnih dermatoza kod kojih umiruje upalu, smanjuje osjećaj svrbeža, žarenja i zatezanja kože. Koristi se i kao dodatak dermatološkim tretmanima te nakon dermatoloških kirurških postupaka, kemijskog pilinga, dermoabrazije i terapije laserom. Omogućuje jednostavno i potpuno sigurno čišćenje kože, smanjuje reaktivno crvenilo i upalu te pomaže zacjeljivanje. Termalna vode se koristi i u njezi osjetljive, nadražene i alergijama sklone kože, kod opeklina od sunca, nakon tretmana protiv akni, pelenskog osipa, nakon brijanja i depilacije, nakon skidanja šminke, na putovanju, tijekom tjelovježbe i ljeti.

Može čak zamijeniti kremu

Termalna voda je od velikog značenja za hidrataciju kože i najčešće se primjenjuje za kožu lica, no valja je upotrijebiti za vrat i dekolte, a po potrebi se može nanijeti na bilo koji dio tijela. Najčešće se koristi tijekom ljeta, no kod određenih stanja i bolesti kože primjenjuje se cijele godine. Od velike je pomoći za umirenje kože na pelenskoj regiji te je treba raspršiti prije nanošenja kreme za svakodnevnu njegu. Zbog optimalnog sadržaja minerala i elemenata u tragovima termalna voda na koži ostavlja film koji pomaže u zadržavanju vlage.

Termalna voda spada u dermokozmetički pripravak, dakle u grupu proizvoda koji se nalaze između grupe kozmetike i grupe lijekova. Sadrži aktivne tvari zbog kojih ne spada u kozmetiku, a aktivni sastojak nije lijek, stoga ne spada u grupu lijekova. To znači da je djelotvornija od kozmetičkih pripravaka, a kako ne spada u lijekove, može se primjenjivati, ako nam to odgovara, niz godina. Samo kod određenih tipova kože termalna voda može zamijeniti kremu, no vrlo često je dobra podloga za nanošenje kreme. Danas postoje različita pakiranja termalne vode, od malih sprejeva koji su pogodni za nošenje u ženskoj torbici, do većedoziranih sprejeva namijenjenih za profesionalnu ili kućnu uporabu. Termalna voda se koristi redovito u dermatološkim ordinacijama, nakon različitih tretmana, osobito nakon elektrokoagualcije, kemijskih pilinga i laserskih tretmana, upravo zbog blagotvornog djelovanja na kožu. Kontraindikacije, nuspojave i interakcije kod termalne vode nisu poznate.

Kako se primjenjuje

Termalna voda primjenjuje se vrlo jednostavno, tako da se sprej rasprši na kožu i nakon toga se pričeka nekoliko minuta, koža se posuši bez dodatnog tapkanja. Zbog toga se može nanositi preko šminke, pri čemu djeluje kao fiksator. Zbog svojih dodatnih pozitivnih učinka na kožu, a u prvom redu zato što povoljno djeluje na hidrataciju, preporučuje se osobama koje se zbog svog posla svakodnevno obilno šminkaju. Tada termalnu vodu valja koristiti prvo kao podlogu za šminku, a potom i kao fiksator.

Doziranje termalne vode nema ograničenja i nanosi se na kožu prema potrebi. Vrlo često se koristi za osvježenje tijekom ljeta, na putovanju, za uklanjanje crvenila i umirenje iritacija.

Definicija termalne vode

Prema definiciji termalna voda je voda koja se dobiva na termalnim, vrlo često nazvanim i ljekovitim izvorima, na kojima izvire topla voda obogaćena mineralima. Prema definiciji termalnog izvora voda mora biti najmanje 8,3°C toplija od okolne temperature zraka. Voda se zagrijava prodirući kroz pukotine na određenoj dubini u unutrašnjosti Zemlje, gdje se zagrijava zbog blizine magme ili vulkanizma blizu Zemljine površine.

Termalni izvori koriste se za liječenje od antičkih vremena, a unatrag nekoliko stoljeća uz njih su podignuta i lječilišta za razne bolesti, uglavnom kožne, jer mineralni sastav vode ima blagotvoran utjecaj na kožu. Najpoznatiji izvori termalne vode koja se koristi u dermatologiji su Avene, Uriage, Vichy i La Roche Possay. U lječilištima na tim izvorima koristi se termalna voda za liječenje različitih ekcema, atopijskog dermatitisa, psorijaze, u terapiji ožiljaka i opeklina.